Επειδή υπάρχουν ερωτήματα σχετικά τον σύλλογο ελπίζουμε ότι το ακόλουθο κείμενο θα απαντήσει στα περισσότερα από αυτά.

Το παρόν ενημερωτικό κείμενο είναι αντίγραφο του κειμένου που μπορούσατε να βρείτε μέχρι τώρα μέσω του Internet όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο παρελθόν. Επειδή θεωρούμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από την πρώτη ενημέρωση μέχρι σήμερα (εκτός από το ότι δημιουργήθηκε ο σύλλογος) το παραθέτουμε σχεδόν στην αρχική του μορφή.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, στον σύλλογο θα συμμετέχουν όλοι (ΚΕΣΥΠ και ΓΡΑΣΕΠ). Η πλέον πρόσφορη λύση σύμφωνα με τους δικηγόρους θα ήταν να δημιουργηθούν τρεις σύλλογοι και στη συνέχεια μια ομοσπονδία των τριών συλλόγων. Επειδή όμως κάτι τέτοιο μάλλον θα συντηρούσε την μοναχική πορεία της κάθε "ομάδας", προτιμήσαμε να προσπαθήσουμε για κάτι πιο "ομαδικό".

Τα κύρια σημεία:

Όταν ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες για την δημιουργία του συλλόγου θα σας ενημερώσουμε ώστε να σταλούν οι αιτήσεις εγγραφής για να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε Γ.Σ. και εκλογή Δ.Σ.

Ιδρυτικά στελέχη και προσωρινή διοικούσα επιτροπή:

Νομίζουμε πως δεν έχουν σημασία τα ονόματα, γι' αυτό και δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά. Ο σύλλογος θα είναι σύλλογος όλων και όχι σύλλογος των ιδρυτικών στελεχών ή της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Πρόκειται για συναδέλφους που θεώρησαν θετικό βήμα την ίδρυση συλλόγου και απλά θέλησαν να τον κάνουν πραγματικότητα. Είναι, νομίζουμε, προφανές πως δεν υπάρχει καμία διάθεση για "καπέλωμα".

Οι διαδικασίες αναγνώρισης του συλλόγου ολοκληρώθηκαν, καλό θα είναι να συμμετέχουμε ει δυνατόν όλοι στην πρώτη Γ.Σ. (που θα εκλέξει και Δ.Σ.) ώστε να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για σύλλογο όλων.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί σύλλογος Ειδικών Πληροφόρησης. Τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί για τον σκοπό αυτό πριν 3 χρόνια. Ατόνησε όμως το θέμα, ήταν συνεχώς υπό συζήτηση αλλά ποτέ υπό υλοποίηση. Φέτος, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της θητείας είπαμε ή τώρα ή ποτέ.

Έτσι, όσοι είχαμε μαζέψει τα χρήματα μόλις που θα προλάβουμε να πούμε ότι δημιουργήθηκε ο σύλλογος. Κάποιοι έχουν απογοητευθεί από την παρούσα κατάσταση τόσο ώστε δεν θα παραμείνουν για νέα θητεία. Θα έπρεπε είτε να επιστραφούν τα χρήματα, είτε να γίνει ο σύλλογος. Προτιμήσαμε το δεύτερο. Τρία χρόνια, μόνοι μας οι Ειδικοί Πληροφόρησης, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε στα αποφασιστικά βήματα για την δημιουργία του συλλόγου. Αν το συζητούσαμε ξανά από την αρχή όλοι μαζί πιθανόν να κολλούσαμε σε ατελείωτες συζητήσεις.

Τα χρήματα που έχουμε συγκεντρώσει αρκούν για την δημιουργία του συλλόγου. Μπορείτε να γίνετε λοιπόν μέλη και ό,τι δεν σας αρέσει να συζητηθεί και να αλλάξει μέσα από γενική συνέλευση. Δεν απαιτείται η καταβολή χρημάτων για την εγγραφή, εάν χρειασθούν αλλαγές μπορείτε αργότερα να συμβάλετε στα όποια έξοδα αλλαγής του καταστατικού (εάν δεν σας κάνει το παρόν). Τα χρήματα που θα χρειασθεί να καταβληθούν θα είναι εκείνα που θα αποφασίσουμε σε γενική συνέλευση για συνδρομή.

Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία και όχι οι αντιπαραθέσεις. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι Ειδικοί Πληροφόρησης δεν έχουμε τον χρόνο για περισσότερες συζητήσεις καθώς επιθυμούσαμε να δημιουργηθεί ένας σύλλογος πριν τη λήξη της θητείας μας - είτε μείνουμε είτε φύγουμε να δημιουργηθεί ο σύλλογος αφού συγκεντρώσαμε χρήματα γι' αυτό τον σκοπό.

Σε γενικές γραμμές το σκεπτικό κατά την διαμόρφωση του καταστατικού είναι να εκπροσωπούνται ισότιμα οι συμμετέχοντες. Δεν θα έχει ιδιαίτερο βάρος η άποψη που θα έχει ο Πρόεδρος έναντι των υπολοίπων. Ο σύλλογος θα παίρνει αποφάσεις με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. Η βασική ιδέα ήταν να μην λαμβάνονται αποφάσεις που να είναι εις βάρος κάποιας ειδικότητας. Αν πρόκειται κάτι να είναι αρνητικό για μια "ειδικότητα" να μην γίνεται. Ο σύλλογος να λειτουργεί για το καλό όλων και το κακό κανενός. Τελικά για να αποφευχθούν δυσάρεστες σκέψεις που σχετίζονται με λέξεις όπως εξάρτηση, εκβιασμοί και οτιδήποτε άλλο, αρκεί, σύμφωνα με το καταστατικό, η θετική ψήφος της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. για την λήψη απόφασης.

Κατά τα άλλα απλά τροποποιήθηκαν τα στοιχεία που πάρθηκαν από τα άλλα καταστατικά ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στα μέλη του συλλόγου. Τα πολιτικά αποκλείονται, θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο Υπευθύνων ΣΕΠ, ένα Ειδικών Πληροφόρησης και ένα Καθηγητών-Στελεχών Γραφείων ΣΕΠ.

Πιθανότατα θα υπάρξουν ενστάσεις και στο θέμα της έδρας του συλλόγου. Χρειάζονται και εδώ κάποιες εξηγήσεις.

Δεν είχαμε προετοιμαστεί για το θέμα. Έτσι, όταν ρωτηθήκαμε για την έδρα, αρχικά σκεφθήκαμε να δηλώσουμε τη διεύθυνση κάποιου ΚΕΣΥΠ της Αθήνας ως έδρα του συλλόγου. Ρωτήσαμε για δύο-τρία ΚΕΣΥΠ, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει περίπτωση μετακίνησής τους. Έτσι, κάτω από την πίεση του χρόνου, θεωρώντας ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό το πού θα είναι η έδρα, προτιμήσαμε να δηλώσουμε τη διεύθυνση του δικηγορικού γραφείου ως έδρα. Εκ των υστέρων, συνάδελφος μου ανέφερε την περίπτωση ΚΕΣΥΠ που μάλλον δεν κινδυνεύει από μετακινήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή καθώς έχει ήδη δηλωθεί η έδρα. Εάν μελλοντικά (στη γενική συνέλευση) καταλήξουμε σε άλλη διεύθυνση, με την πρώτη τροποποίηση του καταστατικού μπορούμε να δηλώσουμε την αλλαγή.

Και ένα-δυο σχόλια-απαντήσεις στην άποψη που λεει ότι θα έπρεπε να είναι ανάλογη με τον αριθμό των στελεχών της κάθε ειδικότητας η κατανομή των θέσεων:

α) προς Υπευθύνους ΣΕΠ: οι Συνάδελφοι από τα Γραφεία ΣΕΠ σύντομα θα είναι διπλάσιοι σε αριθμό από το σύνολο των Υπευθύνων ΣΕΠ και των Ειδικών Πληροφόρησης μαζί - θα σας ενδιέφερε ένας κατ΄ όνομα σύλλογος όλων και κατ΄ ουσίαν σύλλογος Στελεχών των ΓΡΑΣΕΠ;

β) προς Στελέχη Γραφείων ΣΕΠ: ελάτε στη θέση μας και θα καταλάβετε (ο σύλλογος είναι μια προσπάθεια για μια ενιαία αλλά και ισότιμη έκφραση)

γ) προς όλους: αν υπάρχει καλή πρόθεση και θέληση για συνεργασία νομίζω πως η ισότιμη συμμετοχή των τριών ομάδων στον σύλλογο δεν είναι εις βάρος κανενός.

δ) προς τους αδιάλλακτους: Χωριστά μπορούμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε - όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Όμως, νομίζουμε, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μάλλον ενθαρρύνουν την συνεργασία.

Σχετικά με την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:

Μερικοί συνάδελφοι δεν γνώριζαν ότι θα συμπεριληφθούν στην Π.Δ.Ε. Έστειλαν εξουσιοδότηση όπως και οι άλλοι συνάδελφοι και μιας και είχαμε ήδη μιλήσει αρκετά μαζί τους για την δημιουργία συλλόγου όταν ρωτηθήκαμε από τον δικηγόρο για την Π.Δ.Ε. του απαντήσαμε να γράψει αυτά τα ονόματα. Όλοι είναι Ειδικοί Πληροφόρησης. Δεν υπήρχε καμμία σκοπιμότητα, αντιθέτως, όπως διαπιστώνετε, προχωρούμε άμεσα στην ειδοποίησή σας για την υποβολή αίτησης εγγραφής ώστε να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση και εκλογές το συντομότερο δυνατόν.